fredag 27 februari 2009

Lite rutigt, lite blått



Måste komma över ångesten att klippa i nytt tyg, men tills dess har jag massor att göra. Bönans gudmor har nämligen donerat två stora kassar (nu pratar vi inte ICA-kassar utan tvättsäckar) fulla med gamla kläder som jag får slakta. Först ut är en tröja från Bennetton som blev en lång tröja med trekvartsärm.



Finns massvis med tyg efter slakten över så det blir nog ett par rutiga benvärmare också. Hade ingen muddväv i samma röda färg (den drar lite, men bara lite åt vinrött) så återanvände mudden från originaltröjan. Halslinningen blev lite stor, men det löste sig genom en tryckknapp i nacken.



PS. Blev också en ny virkad napphållare (se översta bilden). Grönrandig och slätvirkad (heter det så?) på längden. Har köpt knäppen från Bibbis textil så nu slipper jag slakta fler vanthållare.

torsdag 26 februari 2009

Äggigt



Jippie! Symaskinen är tillbaka. Var tvungen att testsy något snabbt så det blev ett litet stekt ägg till bönans kusin (han fick en spis i julklapp). Materialet är filt. Gulan är stoppad så den blev rundad, medan vitan fick ett lager filt inuti för att bli jämntjock.

Mitt liv som tapetserare



Fick en gammal stol och ett sammetstyg av bönans farfar. 45-minuters spikande och pysslande var allt som krävdes för att få den som ny. Och äntligen fick vi användning för bönans hörselkåpor som inhandlades med tanke på alla konserter vi skulle fortsätta gå på när vi fick barn.

Före och efter:



Det rosa tyget är efter bönans gammelfarmor.

måndag 23 februari 2009

En liten champion



På gudmoderns maskin blev det också en klänning. Idén är från Baby cool och den är sydd av en av mina gamla t-shirtar. Det enda som tog lång tid var att sprätta halsmudden från original t-shirten, men tycker det var värt det för det blev finare än med muddväv. Jag var skeptisk när jag klippte till den, men den blev riktigt tuff på.



Klänningar brukar inte vara så kryp- och sittvänliga utan mest korva sig, men den här funkar riktigt bra.

söndag 22 februari 2009

The fairy good mother



Påbörjade de här tightsen innan symaskinen lade av. Idag fick jag låna bönans gudmors symaskin och äntligen blev de klara. Mönstret är ur Ottobre och tyget kommer från MG-tyger (men har sett att även bl.a. Ohlssons tyger har det också).



Tar sig fram genom en kombinerad ål-mask-krypteknik:

Till mig själv



Framför tv:n igår kväll knåpande jag ihop det här. Klippte små filtrundlar och trädde upp på moulinégarn. Färgerna är har mer lyster i verkligeten - rosa, blå och mörkblå. Istället för smyckeslås en knapp och en ögla i garnet.

Idén är lånad av en vän på Cut out and keep.

onsdag 18 februari 2009

Helt sjukt..



..vare' här. Förkylning, hosta och nu influensa. Eftersom bönan sover en massa har jag ironiskt nog massa tid, men ingen symaskin.

Innan symaskinen lämnade in hann jag sy en förvaringspåse till favoritleksaken för stunden - klossar. Superenkelt. Klipp till två rektanglar och sy ihop ena kanten så du får två cylindrar. Måtta och klipp ut botten (rund) och sy fast. Sy ihop de båda påsarna aviga mot aviga. Lämna hål för att vränga, vräng och sy ihop hålet. Färdig!



Inspirerad av min virkande kompis K har det blivit lite virkträning. Två napphållare i glada färger. Fem stolpar breda och den ena med virkad kant. Knappen på den gula är hjärtformad och väldigt söt (syns tyvärr inte på bilden).



Nu när jag fått blodad virk-tand vågar jag kanske ge mig på något av djuren från Made by you, men tills dess en liten piraya i filt.



T-shirten på bilden nedan är nån vecka, men hon hann spilla gröt på den innan jag hann fota den. Gjorde den under min flashdance-period. Tajt med råa kanter av ett sönderklippt linne. Screentrycket på bröstet är mitt eget.

tisdag 17 februari 2009

Inspirerande om återvinning



Mammas gamla Huskvarna vägrar sy något annat än en märklig trikåsöm och tygmataren på min Ikeamaskin strejkar så i väntan på att maskinen ska komma tillbaka från service eller att jag ska lyckas ta mig till Ikea blir det inte så mycket gjort.

Som tur är har jag fyndat två skojjiga böcker på Tradera och Bokbörsen. Att "Tjäna på att sy" saknade mönsterark upptäckte jag inte förrän den kom hem i brevlådan, men när jag hälsade på min kompis D i Uppsala i förra veckan snubblade jag över ett kuvert med texten "Mönster till boken 'Tjäna på att sy' 5 kronor" på en loppis på Rackarberget. Ibland har man osannolik tur! Fast det är inte för mönsterarken man vill ha de här böckerna. Det är för de fantastiska idéerna.

Bäst är "Spara-ta-till-vara". Här är återvinning ställd till sin spets. Inget är för sunkigt för att tas till vara och till alla idéer följer en liten skiss med hur man bäst lägger ut mönsterdelarna på plagget som ska återvinnas. Några smakprov:



Pappas gamla långkalsonger blir en flickblus. Cigaretthål på duken? Klipp bort och sy en klänning. Eller "Linje Lusta" - pyamasen som är gjord av två gamla brynjor.



Och så finns det riktigt söta plagg - som den lilla skinnkappan ovan.

lördag 7 februari 2009

Jeanskatten



Nu har varenda fiber av de gamla jeansen återvunnits. Av de sista bitarna blev det en kompis till djungelkatten. Jeanstyget var svårare att vränga än leopardtyget så det var nära att den blev svanslös.

Djungelkatten tenderar gå på knäna på grund av det tunga huvudet så med den här katten fyllde jag huvudet med lättare fleecerester medan kroppen är hårt stoppad med jeansrester och sönderklippta sömmar från gamla kläder jag återvunnit tidigare. Och det funkar - den står betydligt stadigare.

Mönster är som tidigare hämtat från Wee wonderfuls hemsida.

måndag 2 februari 2009

Äventyr med dubbelnål



Köpte en dubbelnål häromdagen. Testprojekt blev en t-shirt. Trycket är även det ett test. Hittade en idé på Cut out and keep som jag ville testa - tryck med ett kassettband som stämpel. Jag gjorde det ganska slarvigt så penseldragen syns tydligt, men misstänker att det blir jämnare om man svampar på färgen.

Men åter till dubbelnålen. Det ville sig inte riktigt. Övertråden trasslade och gick av flera gånger. Minskade trådspänningen på både under- och övertråd. Tillslut var övertråden på "1" och då lyckades jag sy klart. Andra knep jag tog till var att försöka dra båda övertrådarna åt varsitt håll samtidigt som jag sydde, men det gjorde att det gick väldigt långsamt. Finns det några bättre knep? Eller kan problemet varit att den ena tråden var polyester och den andra bomull?



T-shirten är som synes gigantisk (fungerar möjligen som tunika med ett litet skärp) och får sparas till i sommar...