söndag 28 februari 2010

Premiärplagg (eller inget ont som inte har något gott med sig)En blåsa på pekfingret efter allt virkande fick mig att övervinna overlockångesten. Häromdagen trädde jag den nya symaskinen. Första plagget blev en singoalla i ett Amy Butler-tyg med lotusblommor från Broarne. Det fina halsbandet med glaspärlor har bönan fått av sin kusin.

Jag hade tänkt att det bara skulle vara att sätta igång och sy med den nya maskinen, men har stora problem med att få till sömmarna.


Att sy rakt (sidosömmarna) blir hur fint som helst.Men såfort tyget svänger blir det problem. Kniven går som en yxa och hugger av tyget väldigt hackigt och sömmen hänger inte med. Vid armarna fick jag sicksacka med vanliga maskinen efteråt. Förmodar att det bara är att öva och öva, men hur brukar ni andra göra? Klipper ni till stor sömsmån för att ha mycket tyg att ta av eller syr ni väldigt precist?Slutligen en singoallafråga. Hur syr ni resåren i ärmar och halslinning? Ibland gör jag kanaler, men på sistone har jag börjat sicksacka fast resåren och viker sedan in tyget runt resåren och avslutar med en raksöm. Fast eftersom jag inte gillar att sicksacksömmen syns från insidan får jag kanske gå tillbaka till kanalerna.

7 kommentarer:

Bobo/Rumba de kransen sa...

Fin tunika och jag är glad att du är igång. Grattis till tävlingsvinsten! Turgumma!

IA Nyckelpiga sa...

Min blása háller pá att bli en valk. Inte sá snyggt och inte heller sá bekvämt.
Kul att du har plockat fram vráláket.

Mia sa...

Jättesöt tunika Amy Butler har mycket fina tyger.
Det är lite bökigt med kurvor och overlock du kanske får ta en tygbit och bara köra kurvor. Har du provat att böja till tyget när du syr. Vik den lite men utan att köra över så det blir ett veck. Jag har kommit på att det har lite med vilken overlock man har. Min förra tyckr jag att jag aldrig hade problem med det på men den nya är lite svårare och det händer ofta att sömmen hamnar lite långt ut. Vad har du för märke? Min nya är en Pfaff och den gamla är en Huskvarna.

Jag gillar fotpallen kanske man skulle prova på att göra en stor barnen kan sitta på framför tvn.

MinaMirakel sa...

Det verkar som det är något konstigt med din maskin, har aldrig varit med om sådant hackande själv.
Jag kan köra av hgur breda sömsmåner som helst utan att det hackar i tyget.
Underbart tyg i tunikan!/Åsa

Anonym sa...

Jättesöt tunika! Bönan passade bra i den. /petra.h

Bobo/Rumba de kransen sa...

Du har en annan utmaning att hämta hos mig!

Y sa...

jättesöt klänning! välkommen till singoallaträsket Det låter lite konstigt att kniven hackar